torstai 30. elokuuta 2012

Ensimmäinen ja viimeinen(?)

Hitsi, minähän olen ollut ahkera!


Mutta voih, mikä pettymys oli tämä "isoäidin blokki". Edelleenkin se näyttää kivalta, mutta ompeleminen oli hitsin tylsää :-( Saumanvarojen kohdistaminen ei ole varsinainen bravuurinumeroni, ja tuossa sitä riitti yllin kyllin. Tein tuon tämän ohjeen mukaan. Joudunkohan nyt luopumaan aikeestani tehdä "isoäidin peitto"? Höh!

Jotain pientä

Paperitekniikka-teema jatkuu...


... mukinalusella :-) Näitä on vielä kaksi lisää, keltainen ja vaaleanvihreä, odottamassa reunuksia, mutta ihme on tapahtunut, olen saanut yhden työn valmiiksi :o)

Malli on Quilter's Newsletter -lehden numerosta 11/2008.

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Hoikkapoika Varis



Siinä hän nyt on, taitaa olla variksenpoika, kun on vielä niin hoikka :-) Ompelu sujui ihmeen hyvin, kun pääsi vauhtiin. Pieniä ongelmia tuli loppuvaiheessa, kun en saanut variksen ääriviivoja menemään kohdakkain ja ratkojakin pääsi töihin pariin otteeseen. Melkein luulen tietäväni mistä ongelma johtuu, mutta siitä pitää keskustella kaavan piirtäneen Kvilttaajan kanssa. Kiitos vielä kerran tästä mallista! Ja todellakin, et ihan helposta aloittanut paperitekniikan harjoittelua ;-) Vähän hienosäätöä kaavalle, niin hyvä tulee!

Jouduin ottamaan tuo kuvan parvekkeella, kun sisällä oli jo hiukka huono valaistus. Senhän arvaa, miten siinä sitten kävi:


Tarkastajakissi-Panu saapui tarkastamaan palvelijan työn tuloksia.


Panu: Siis ihan selvä Tirppa! Pidänpä tästä kiinni, ettei lähde lentoon...


Panu: Tämä on nyt sitten virallisesti tarkastettu ja hyväksytty!

Kuva-arvoitus

Pahin tilkkusilppu-innostus laantui hieman, kun ompelukone alkoi kiukuttelemaan vapaan konekirjonnan aikana. Katkoo ylälankaa ihan vähän väliä, arrrgghhh. Osaako joku viisaampi sanoa, mistä voisi johtua? Langoittanut olen uudestaan monta kertaa sekä ylä- että alalangan, mutta ilman tulosta. Pahus! Onneksi kuitenkin normiompelu luonnistuu hyvin.


Tässä se arvoitus, joka on vähän liian helppo, jos on yhtään blogiani vilaissut viime päivinä :-) Palapeli ilmestyy tänne koottuna toivottavasti huomenna, sillä enää kaksi palaa puuttuu. Hauskaa puuhaa! :-)

tiistai 28. elokuuta 2012

Silputtua

Nukkekotiblogissani kävijät ovat jo ehkä tottuneet siihen, että poukkoilen sinne tänne tekeleissäni. Yhtenä päivänä tulee kuvia hajuvesistä ja lierihatuista, seuraavana miestenpaidoista tai huonekaluista. Ja koska bloginpitäjän luonne ei muutu mihinkään blogin vaihtuessa, niin sama toistuu täälläkin. Mutta siihen ei voi muuta todeta kuin että "sellainen minä olen" :-) Ja siinä myös yksi syy siihen, miksi töiden valmistuminen vie niin toivottoman kauan aikaa, heh. Pää pursuaa ideoista ja kesken yhden työn teon joku toinen idea haluaa ihan väkisin päästä toteutusasteelle. Blogille olisi pitänyt antaa nimeksi Anitan sillisalaatti ja sekametelisoppa, olisi ehkä kuvannut tätä hommaa paremmin ;-)

Mutta asiaan. Paperitekniikkaan palaan ihan varmasti ihan kohta, mutta nyt on pakko vilauttaa, mitä tein viikonloppuna. Onneksi aamukahviaika on takana ja vielä ei ole päiväkahviaika, sillä joku saattaisi vetäistä kaffet väärään kurkkuun = henkitorveen. Mietiskelin jokunen päivä sitten niiden kangassilppujen säästötoimia ja mainitsin kokeilleeni tilkkumaalausta. Seuraava kuva liittyy siihen:


Suurin osa noista on silputtu juuri tuon em. kokeilun aikaan, mutta on siinä muutama viikonloppuna tuhottu kangassuikalekin mukana. Ja vasemmassa yläkulmassa on pieni, vielä keskeneräinen, yritys silppujen "hyötykäytöstä". Sitä ei saa missään tapauksessa katsoa suurennuslasilla, sillä olen aivan noviisi ja superhuono vapaassa konekirjonnassa. (Mutta kun ei sitä opikaan, jos ei harjoittele.) Isoäidin peiton palojen leikkaus alkoi kangertelemaan sitä mukaa, kun kangassilppuvuori kasvoi ja kun sitten päähän putkahti jostain idea tuosta "väriympyrästä" en voinut muuta kuin ryhtyä asettelemaan silppuja kankaalle (pinseteillä) :-D Tuossa on myös toisen kauan aikaa päässäni muhineen idean alku. Rakastan nimittäin kangaskirjoja ja tuosta tulee nyt ensimmäinen sivu ensimmäiseen "kirjaani". Toinen sivu odottelee jo sitä pelottavan ihanaa kirjontaa ja monta ideaa uusiksi sivuiksi odottaa vuoroaan.

Niin että nyt haluaisin yhtäaikaa tehdä noita kirjan sivuja, Kvilttaajan paperitekniikka-varista, isoäidin peittoa ja... Apua!!!

maanantai 27. elokuuta 2012

Paperitekniikan ihanuudesta ja kurjuudesta

Paperitekniikka (foundation paper piecing) jakaa näköjään mielipiteet kahtia, toiset tykkää ja toiset ei. Eikä siinä mitään, kaikkien ei tarvitse tykätä kaikesta :-) Itse tutustuin ko. tekniikkaan ensimmäisellä tilkkutyö-kurssillani ja ihastuin siihen ihan satasella. Tuottihan se aluksi päänvaivaa, että miten päin ne kangaspalat piti laittaa, mutta kyllä sen nopeasti hoksasi. Omalla kohdallani paperitekniikasta on todella paljon hyötyä silloin, kun haluan tehdä jotakin kokoon 1:12, siis nukkekotikokoista tilkkutyötä.


Tuo sydäntyyny on ensimmäinen nukkekotiin paperitekniikalla tekemäni tyyny. Se on hiukkasen liian suuri, vaikka toisaalta onhan tyynyjäkin eri kokoisia :-). Purjevene-aiheisen tyynyn tein seuraavaksi ja se onnistui mielestäni paremmin kuin hyvin.


Tämäkin on tehty paperitekniikalla. Malli on hyvin simppeli, mutta lähdepä tuota tekemään paloista...

Koska olen keskeneräisyyksien mestari, en ole saanut yhtään 1:1-kokoista paperitekniikkatyötä valmiiksi, mutta erilaisia malleja olen kokeillut melkoisesti.


Tämän tintin ohjeen löysin Quilters Newsletter-lehden numerosta 9-10/2008.

Laitan tähän muutaman linkin englanninkielisille paperitekniikan ohje-sivulle, jos joku ei vielä ole ehtinyt kyseiseen aiheeseen tutustua:

Foundation Paper Piecing Tutorial
- Quilter's Cache - Practice Paper Piecing

Onneksi tilkkutyö-maailma on niin laaja, että sieltä löytyy varmasti jokaiselle se mieluisin tekniikka :-)

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Suunnittelua


Ihan koko ajan ei jaksa leikata, välillä pitää suunnitellakin. Olen kokeillut tänään erilaisia palojen järjestyksiä tuohon "isoäidin blokkiin" ja ottanut kuvia eri vaihtoehdoista. Koneella voi sitten tutkailla lisää värien yhteensopivuutta. Tuosta yllä olevasta tykkään tosi paljon, paitsi että tuo yksi tilkku pitää vaihtaa. Kokeilin ensin tilkkuja siten, että oli useampia saman sävyisiä sekaisin, mutta jotenkin omaa silmää miellyttää enemmän vähän säännöllisempi kuvio.

Kurveja sinne ja tänne


Sarjassamme "äidin ompeluksia" vuorossa taas selvästi pienistä jämäpaloista ommeltuja kiemuroita. Näistä ensimmäisistä, joita on tasan nuo neljä, tuli ensimmäiseksi mieleen malli Kihlasormus (korjatkaa, jos nimi on väärin), mutta koska tuosta ei nyt ihan pyöreää tullutkaan...


... vaihdoin palojen järjestystä. (Nytkin se taitaa olla väärin, kun on kärjellään ja pitäisi varmaan olla keskustassa sininen-punainen.) Nuo voisi ehkä ommella taustakankaalle ja tehdä tyynyn.


Tämä on aika hauska. Mitähän vaan tekisi?

Löysin myös lisää ympyröitä, nyt vaan isompia kuin edelliset. Ja sitten mm. ison kasan 3 x 3 -blokkeja, joille luulen jo keksineeni käyttöä :-)

Nämä eivät ole mitään uusia löytöjä, sillä olen noita kaikkia kyllä vuosien aikana hypistellyt useampaankin otteeseen, mutta vasta nyt olen alkanut innostua niiden jatkokäytöstä.

tiistai 21. elokuuta 2012

Säästääkö vai eikö säästää?


Nyt joku voisi tulla ja potkaista meikäläistä takalistoon ja sanoa, että kaikkea ei tarvitse säästää :-) Kokeiltiin viime syksyn tilkkutyö-kurssilla tilkkumaalausta ja siihen piti tietysti olla paljon kangassilppua. Harjoitustyöstäni tuli kaikkea muuta kuin esittelykelpoinen ja totesinkin, että ei se ollut ehkä mun juttu, kun en osannut tehdä yhtä hienoja tauluja kuin Noriko Endo (olen pahemman luokan perfektionisti). Mutta siitä huolimatta sen jälkeen minun on ollut todella vaikeaa heittää pois kangassuikaleita :-\ Siis eihän sitä voi tietää, milloin se tilkkumaalaus-into iskee ja voi kai sitä tehdä muunkinlaisia töitä kuin em. taiteilija :o)

Nyt tää menee taas leikkaamaan neliöitä (ja säästää ne silput) ja toivoo, että saisi edes hetken tehdä hommaa ilman apulaista :-)

Tärkeä löytö


Tarpeeksi kauan kun penkoo ja jokaisen pussukan tutkii niin lopulta löytää etsimänsä. Saanko esitellä: muistikirjani, jota käytän käsityökursseilla muistiinpanojen kirjoittamiseen :-)

maanantai 20. elokuuta 2012

Vanha tuttu sekä puolivalmis


Liekö lähestyvän tilkkutyö-kurssin syytä, mutta mua on alkanut ihan kamalasti tilkututtaa. Olen tässä useampana päivänä leikellyt neliöitä, kun haluaisin ihan oikeasti tehdä  sellaisen "isoäidin peiton" (Granny Square Quilt). Joku jo huutelee, että tekisit ensin ne keskeneräiset valmiiksi, mutta enhän minä sellaista nyt mene tekemään, kun on tämä inspiraatio :-)  Keskenhän se tämäkin projekti jää, mutta onpahan tulevaisuudessakin tekemistä, hih. Kangasvarasto ei kamalan paljon kutistu, sillä olen ainakin toistaiseksi leikellyt neliöiksi kaikkia pieniä kankaanpaloja. Mahtaako olla perinnöllistä (vrt. aiempi postaus)? Homma keskeytyi jälleen kerran vakituisen apulaisen saavuttua paikalle.


Keskeneräisistä puheenollen, löysin vaihteeksi yhden sellaisen. Tuo on taas kurssilla kokeiltua, malli on Ruutujen tanssija koska muistikirja on edelleen kateissa, niin enpä nyt tähän mallin nimeä laita :-) Saa muistuttaa, kiitos! Tuosta palasta olen melkoisen varma, että siitä tulee pöytäliina. Ja kankaat, yllätys yllätys, on Marimekkoa. Tosi kiva malli.

torstai 16. elokuuta 2012

Ideoita?


Jaahas, mitenkähän tämän aloittaisi? Löysin kuvan ympyrät penkoessani yhtä tilkkulaatikkoa. Noiden tarina on seuraavanlainen: kuten jo edellisessä postauksessa mainitsin, äitini harrasti myös tilkkutöitä. Valitettavasti hän sairastui rintasyöpään ja kuoli syksyllä 1996 62-vuotiaana. Kankaiden lisäksi minulle jäivät sitten tietysti myös kaikki hänen tekemänsä ja aloittamansa tilkkutyöt. Olen monesti niitä hypistellyt ja ihmetellyt, että mitä ihmettä voisin niistä kaikista tehdä, kun poiskaan en raatsi niitä heittää. Nuo ympyrät ovat yksi esimerkki. Äidilläni oli varmasti jokin suunnitelma noiden varalle, mutta siitä ei ole mitään paperilla, joten voin vain arvailla. Nyt saisi esittää ideoita, mihin voisin noita käyttää, otan kaikki kiitollisuudella vastaan :-) Minua itseäni ehkä eniten häiritsee noissa, miten sen nyt sanoisi, värien ei niin harmoninen käyttö (anteeksi, äiti-kulta)  :-)

Sitten vielä yksi ehkä vähän huvittavakin seikka äitini tilkkuilusta. Kuten jo aiemmin mainitsin, hänelläkään ei ollut pulaa kankaista, mutta siitä huolimatta hän on nuokin tehnyt kaikkein pienimmistä kankaan jämäpaloista, joista osa oli leikattu mm. vanhoista vaatteista. Tunnistan noista palasista ainakin kolme 70-lukulaista leninkiä, joista yhden isommista paloista ompelin taannoin esittelemäni pussukan. Varsinaista kierrätystä :-)

Mitähän tästä?


Hoh-hoijaa... Yhtä kangaskasaa penkoessani löysin tämän tekeleen. Tuo on ihan ensimmäisellä tilkkutyö-kurssilla tekemäni hirsimökki-harjoitelma. Tai hirsimökki-muunnos, oikeustalon portaat se taisi olla. (Syvä huokaus) mitähän tuostakin tekisi, vai tekisikö mitään? Tuo jäi "vähän" vaiheeseen, kun tuota tummanvihreää kangasta ei ollut tuon enempää.

Nyt muistuikin mieleeni ajatuksia tuosta ensimmäisestä kurssista. Olin perinyt äidiltäni kaikki tarvittavat välineet (leikkuualusta, viivain ja leikkuri) ja hillittömän määrän kankaita. Ne lisättynä omaan hillittömään kangasvarastooni totesin tuolloin, että kyseiselle kurssille en aio ostaa yhtään mitään, en ainakaan kangasta :-) Mutta niinhän siinä sitten kävi, että ensimmäisen kurssin sinnittelin olemassa olevilla kankailla, mutta jo seuraavalle piti ostaa "ihan oikeita" tilkkutyö-kankaita ja sitten lisää ja... Millä ihmeellä saadaan kangasvarastoa pienemmäksi, kun aina vaan haluaa ostaa uusia?


Mutta vielä tuohon tämän postauksen työhön. Ehkä voisin tehdä siitä pöytäliinan leikkaamalla julmasti liiat pois ja lisäämällä reunukset kuvan tyyliin? Pistetään harkintaan.

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kolme kahdeksasta

Ilta-auringon paistaessa parvekkeelle iski joku ihmeen tarmonpuuska, joka ei kyllä valitettavasti kestänyt kovin kauan.


Sain pääteltyä "langanpäät" peräti kolmesta korista! Enää viisi jäljellä, huh! Yök, yök, inhoan lankojen päättelyä.



Korit on virkattu poppanasta. Tarina näiden takana on seuraavanlainen: muutama vuosi sitten ilmoittauduin aikuisopiston kädentaitopajaan. Yhdellä tunnilla opettaja opetti tuota korin virkkausta. Silloin ajattelin, että ei, tuota en halua tehdä ikinä. Mutta kuinkas sitten kävikään? Muistin, että minullahan on vanhoja trikoon paloja vaikka kuinka ja niin löysin itseni leikkaamasta niitä kuteeksi. Ja sen jälkeen virkkaamassa kuteesta koria :-) Myöhemmin muistin, että minulla on ostettuna tuota vaaleanpunaista poppanaa ja päätin sitten kokeilla saisiko siitä virkattua korin. Kuvassa tulos ja pari kaveria. Menin jopa niin pitkälle, että kun näin kierrätyskeskuksessa pussillisen eri värisiä poppanakiekon loppuja nappasin ne mukaani riemusta hihkuen ja korin kuvat silmissä vilistäen :-D Koskaan ei pitäisi sanoa "ei koskaan".

lauantai 11. elokuuta 2012

Näyttelykuvia Vantaalta, osa 3

Vielä muutama kuva näyttelystä:


Koruja oli enemmänkin, mutta tässä muutama suosikkini:



Kuten jo aiemmin mainitsin, näyttelyssä oli myös työpaja, jossa pääsi tekemään kaikkea kivaa. Ryijystä laitoinkin jo kuvan.


Ihastuin todella näihin pajusta punottuihin pikkulaukkuihin. Reunimmaiset opettaja Anita Vilénin käsialaa, keskimmäinen oli kuulemma jonkun kävijän tekemä. Tein itsekin yhden, mutta siitä ei tullut ollenkaan noin hieno ja kaulanauha puuttuu vielä, joten kuva myöhemmin jos koskaan :-)

perjantai 10. elokuuta 2012

Näyttelykuvia Vantaalta, osa 2

 Seuraavaksi ryijy-kurssin töitä, joihin jokaiseen liittyi oma tarina.




 Lähikuva muutamasta omasta suosikistani:




 Kauniita olivat kaikki.


Tässä vielä ryijyaiheeseen liittyen kuva näyttelyssä olleesta työpajasta. Siellä jokainen kävijä sai mm. osallistua tämän ryijyn tekoon. Itse en ollut koskaan kokeillut ryijyn solmimista, joten oli tosi kiva oppia uutta. Tietysti heti alkoi sormia syyhyttämään :-)

torstai 9. elokuuta 2012

Näyttelykuvia Vantaalta, osa 1

Vantaan aikuisopisto järjesti Design-pääkaupunkivuoteen liittyen näyttelyn "Rasian sisässä asia - Elämäntarinoita rasioissa" ajalla 31.7.-11.8. Näyttelyssä on esillä keväällä teemaan liittyvillä kädentaito-kursseilla tehtyjä töitä. Kävin katsomassa näyttelyn tänään ja otin sieltä vähän kuvia blogiin laitettavaksi.

Sattuneista syistä esittelen ensimmäiseksi tilkkutyö-kurssin työt. Osallistuin itse tuolle kurssille ja yhteinen valintamme näyttelytyöksi oli laukku. Seuraavassa melkoinen kuvapläjäys kaikista ihanista laukuista. Näen silmissäni jokaisen laukun tekijän, mutta yhdenkään nimeä en muista (nolo), mulla on kertakaikkisen huono nimimuisti. Anteeksi!


















Viimeisenä oma laukkuni. Kuvien laatu ei ole paras mahdollinen koska laukut oli ripustettu ikkunaan, mutta kyllä niistä jonkinlaisen käsityksen saa ryhmämme töistä. Olipa kiva, vähän erilainen tilkkutyö-kurssi.

Huomenna lisää näyttelykuvia.